Siirry sisältöön

Saarikoski-Petkele

Reijo Mäen lapsuusmaisemia

Saarikoski ja Petkele sijaitsevat noin parikymmentä kilometriä Siikaisten kirkonkylästä etelään. Ensimmäinen asukas kylälle saapui 1690.

Siikaisten Saarikosken nimen alkuperä: Mäen tieltä löytyy joki, jonka sillan kohdalla on koski. Jos vettä virtaa koskessa runsaasti, vesi hakeutuu kahteen uomaan, jonka väliin syntyy saari (tapahtuu todella harvoin). Siinä Saarikoski.

Kylästä löytyy Ahlströmin metsämailla sijaitseva suuri kivi jota kutsutaan Kirkkokiveksi. Nimen uskotaan olevan peräisin 1700- ja 1800-lukujen taitteesta eli ajoilta, jolloin Pomarkun ja Siikaisten kirkot oli rakennettu. Nimi juontaa juurensa siitä, että kivellä seistessä saattoi nähdä kahden kirkon tornit.

Aikoinaan kun teitä ei ollut, niin kirkkokiven ohitse kulki polku, joka johti Hirvijärven kautta kirkolle. Kirkkokiven kohdalla polku oli kovaksi tallautunut, mutta matkan varrella oli monia suon ylityksiä pitkospuineen. Kirkkokiven ympärillä oli aikoinaan laajoja suoalueita ja näkyvyys kiveltä on siksi ollut hyvä. Soita ojitettiin 1950-ja 1960-luvuilla ja kun metsä kasvoi kohisten niin nyt näkymä kiveltä on kovin metsäinen.

Saarikoski-Petkele

Ota yhteyttä

Etkö löytänyt etsimääsi? Ota yhteyttä ja kerro meille kuinka voimme auttaa.

15 + 10 =

Haku