Siirry sisältöön

Sammi

Historiaa ja luontonähtävyyksiä

Sammiin tuli asutusta jo vuonna 1689, jolloin paikkaa kutsuttiin ensin Peräkoskeksi. Ikaalisten Sammista tänne muuttaneet antoivat kylälle nykyisen nimensä, Sammi. Kylä sijaitsee 15 kilometrin päässä Siikaisten kirkonkylästä. Vuonna 2015 valittiin Sammi Satakunnan vuodenkyläksi.

Aktiivisen pikkukylän toiminnan keskuksena toimii Sammin kylätalo, joka valmistui vuonna 2014. Kylätalo on rakennettu talkoovoimin Leader Pohjois-Satakunnan hankerahoituksen ja kyläläisten lahjoitusten avulla.

Kenties parhaiten Sammi tunnetaan Traktorien mäkivetokisoista. Vuodesta 2006 lähtien järjestetystä moottoriurheilukilpailusta on muotoutunut koko perheen tapahtuma, jossa on runsaasti oheisohjelmaa kaikenikäisille. Parhaimmillaan syyskuussa järjestettävä tapahtuma on kerännyt soramontulle lähes 2 000 henkeä jopa satojen kilometrien päästä.

Sammin kylästä löydät myös monia luontonähtävyyksiä. Lavasharjun lähteen historia liittyy 1850- luvulla käytyyn Krimin sotaan ja sieltä palaavaan sotamieheen. Päätien varrella taasen humisee ikihonka, jonka ympärysmitta on 3.30 m! Hirvijärventien varresta löytyy Kuparirahakivi, joka on saanut nimensä plootu-rahojen mukaan. Vuonna 1734 lyödyt plootu-rahat oli isonvihan aikaan kätketty kiven koloon Lavasjärven rannalle.

Tunnetuin Sammin kohteista on varmasti Sammin Ratsutila. Ratsutila palvelee alan harrastajia, mutta myös erilaisten juhlien järjestäjiä. Ratsutilalla voi viettää jopa 300 hengen juhlia.

Sammin kyläyhdistys (siirtyy uudelle sivustolle)

Maisemaa Sammista
Sammin kylätalo
Kuparirahakivi

Ota yhteyttä

Etkö löytänyt etsimääsi? Ota yhteyttä ja kerro meille kuinka voimme auttaa.

6 + 13 =

Haku